itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Zoran Milanović: Nikako političko uhljebljivanje

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com


Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je komentirao mailove koje je iz Čačićevog ministarstva poslala Sonja Ivoš, tajnica Čačićevog kabineta, po naputku svog šefa Radimira Čačića a u kojima se za šefa HNS-a zagrebačke županije Josip Jambrač tražio angažman u nekoj državnoj instituciji ili poduzeću, točnije u Fondu za zaštitu okoliša premda Jambrač za to nema uvjeta.

- Nije bilo nikakve prisile od strane Čačića jer bi se o toj poziciji ionako razgovaralo na Vladi. Dakle, taj mail je bio samo običan dogovor. To nije nikakvo uhljebljivanje. Da je bilo pritiska to bi se reklo onda a ne nakon par mjeseci. Ako netko vrši pritisak na nekoga neka mi kaže odmah i onda ću reagirati, kazao je Milanović i dodao.
- Ne ocjenjujem ničiji stil nego sadržaj. Branio sam ga nakon prometne nesreće u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, ali ovo nije obrana jer ga nemam zašto braniti, istaknuo je predsjednik Vlade.

Razlog zašto Čačić vrši grozničavi pritisak kako bi projekti TE Plomin i TE Ombla krenuli već ove godine posve su sebične prirode. Naime, vladi su za ostvarenje prognoziranog gospodarskog rasta potrebni investicijski projekti. Budući da domaćim investitorima ozbiljnija ulaganja ne padaju na pamet, da strani investitori Hrvatsku još ne doživljavaju kao ozbiljnu priliku, te da vlada sama novca nema, trebalo je naći one koji novca imaju, a imaju i opravdanje za ulaganje. 

Takvih u Hrvatskoj nema mnogo. Dodatni namet telekomunikacijskim kompanijama bit će ukinut u zamjenu za njihov pristanak da krenu s dugo odgađanim investicijama, iako se nešto opipljivo može očekivati jedino od Hrvatskog Telekoma. No koja je puna cijena tog pristanka od javnosti se još skriva, jer HT sasvim sigurno neće krenuti u investicije u infrastrukturu bez konačnog rješavanja barem jednog od dva ključna pitanja: vlasništva nad spornom infrastrukturom te dovoljno visoke cijene njenog korištenja za druge operatere.

Najlogičniji izbor za spas investicijske godine među poduzećima koja su i dalje pod direktnom kontrolom države je Hrvatska elektroprivreda. Jedino HEP ima dovoljno novca i k tome uz amen vlade može dodatno zavući ruku u džep svojim korisnicima. Jedino zato se i krenulo u ovako dramatično poskupljenje električne energije! U HEP-u planiraju ove godine u investicije uliti više od 3 milijarde kuna, a ako projekti ne budu spremni, od toga, dakako, neće biti ništa. 

U HEP-u novca ima, a naći će se onih koji su spremni uložiti na tržište u kojem je vlada spremna podići cijene koliko god treba i pri tom gurnuti u stranu ekološke prijepore kako bi se preko noći realiziralo ono što se u XXI stoljeću preko noći realizira još samo u zemljama trećeg svijeta

---

Podsjećamo, bivši zamjenik ministrice Holy Davor Škrlec nedavno je podnio ostavku na svoju poziciju u ministarstvu, te javno prozvao Čačića za maltretiranje i šikaniranje. Čačić je, kaže Škrlec, želio uhljebiti svog stranačkog kolegu Jambrača. Škrlec na to, prema vlastitim riječima, nije želio pristati pa je podnio ostavku.

Konferenciju za novinare Milanović je sazvao nakon što su u javnost izašli e-mailovi koji potvrđuju Škrlecove tvrdnje. Autentičnost e-mailova poslanih iz Čačićeva ureda potvrdila je Mirela Holy.

Tajnica Čačićevog kabineta Sonja Ivoš je, kako otkriva Forum, najprije Holy poslala biografiju Josipa Jambrača, uz napomenu da to čini po naputku ppVRH (prvi potpredsjednik Vlade RH). Objavljen je i e-mail koji je Jambrač poslao Čačićevoj tajnici, a kojem tvrdi da ima dogovor s ppVRH da mu se pošalju dokumenti nužni da se osigura njegovo imenovanje.

Poznato je da su odnosi Holy i Čačića od samog početka mandata koalicijske Vlade bili narušeni. Čačić je to pokušavao kamuflirati pa je nakon ostavke ministrice Holy kazao kako mu je ona bila među najbližim osobama u Vladi. No, bivša SDP-ova ministrica više se ne želi čak ni pretvarati da trpi Čačića.

Novinarima u Saboru Holy je danas ispričala kako je Čačić jednom prilikom čak i fizički nasrnuo na nju. "Da, Čačić me ščepao za ruku", kazala je Holy, dodavši da sve mogu potvrditi i dva ministra koja su svjedočila tom događaju. Navodno se radi o Arsenu Bauku i Branku Grčiću.
Grčić je potvrdio da je svjedočio događaju kojeg je Holy opisala, ali kaže da se nije radilo ni o kakvom nasrtaju. "Ja sam to shvatio kao ipak možda čak i šaljivi pristup ulasku u razgovor i diskusiju. Ja tamo nisam primijetio nikakvo nasilje", kaže Grčić.

Događaju koji je opisala Holy prethodio je telefonski razgovor između Čačića i njenog pomoćnika Škrleca, a u kojem je Čačić vikao na Škrleca. Prvi je potpredsjednik povišene tonove navodno koristio i u razgovoru s Holy, te joj čak kazao da će joj se osvetiti.

Holy kaže da se nakon ovog događaja obratila Milanoviću i upozorila ga na Čačićeve prijetnje. No, sadržaj tog razgovora nije željela prepričati. "Čačić je prijetio da će smijeniti mog zamjenika Škrleca. Upozorila sam na to premijera Milanovića", kaže Holy.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HNS/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora
Link|

0 comments: