itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Radman udvostručuje budžet

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Goran Radman nije samo glavni ravnatelj HRT-a. Istovremeno je i direktor tvrtke Nautar, registrirane na Trgovačkom sudu u Zagrebu, koju je osnovao 2001. godine s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna.

Radi se o firmi koja se, prema podacima iz Sudskog registra, bavi sljedećim djelatnostima: Savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, Promidžba (reklama i propaganda), Kupnja i prodaja robe, Obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, itd.

Na stranicama Radmanovog Nautara može se doznati da su među njihovim "korisnicima i suradnicima" Atlantic Grupa Emila Tedeschija, zatim Coca Cola, eVision, Microsoft, Sense Consulting, Status Grupa, StratusNAV, Studio Moderna i Grupa VERN. S obzirom da je i više nego jasno kako među tvrtkama koje posluju s Radmanovim Nautarom ima i firmi koje se oglašavaju na HRT-u, glavnog ravnatelja javne televizije upitali smo radi li se o sukobu interesa.

Zakon dozvoljava Radmanu da se bavi privatnim biznisom

"Ja jesam i dalje vlasnik te firme, ali nisam u sukobu interesa", kratka je Radmanova izjava koju smo dobili preko HRT-ovog Ureda za odnose s javnošću.

Konzultirali smo zatim i Zakon o HRT-u, u kojem doista nema nikakvih ograničenja koja bi glavnom ravnatelju branila da se bavi privatnim biznisom. Navedeno je tek da je njegova dužnost nespojiva s političkim angažmanom.

Osnovao firmu s bivšim vlasnikom Digitela pa koji mjesec kasnije otišao na Prisavlje

Upravljanje poslovanjem Nautara nije bio Radmanov jedini posao prije nego je postao glavni ravnatelj HRT-a. Od ostalih se radnih mjesta, međutim, oprostio i to prije nego što su bili poznati rezultati natječaja kojim je imenovan za glavnog ravnatelja na Prisavlju. Već se ranije pisalo da je Radman u rujnu prošle godine napustio VERN, kao i firmu Sense Consulting, a uvidom u Sudski registar doznali smo i da je u rujnu prestao biti i član i direktor društva Signet grupa, koje je samo koji mjesec ranije, u siječnju 2012. godine, osnovao zajedno s Vladimirom Smolecom, jednim od bivših vlasnika Digitela.

Podsjećamo, Gorana Radmana je Sabor glavnim ravnateljem HRT-a imenovao 26. listopada prošle godine. No, već se mjesecima prije toga znalo da je Radman glavni favorit za glavnog ravnatelja javnog servisa. Naime, Radman je jako zaleđe imao u predsjedniku Ivi Josipoviću, koji mu je dao potreban politički "poguranac". Zoran Milanović nije mu bio sklon, ali premijer je navodno pristao na političku trgovinu s Josipovićem: u zamjenu za imenovanje Radmana šefom HRT-a, predsjednik je dao premijeru odriješene ruke kod kadroviranja u tajnim službama.

==

ŠEF HRT-a UDVOSTRUČIO SI BUDŽET ‘Želim raspolagati sa 10 mil. kuna, a ne za svaku kunu tražiti dozvolu!’


Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman novim Statutom o HRT-u, koji je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jučer podržao, traži da mu se omogući da samostalno, bez suglasnosti Nadzornog odbora HRT-a, raspolaže imovinom, pa i budžetom javne televizijske kuće, u vrijednosti od deset milijuna kuna!

To je dvostruko više od dosadašnjih pet milijuna kuna o kojima je glavni ravnatelj mogao samostalno odlučivati. No, taj prijedlog glavnog ravnateljaRadmana nije naišao na odobravanje većine članova Nadzornog odbora HRT-a, ali se u saborskoj proceduri ipak našla Radmanova verzija Statuta koju je saborski odbor i podržao.- Ali mi nismo ni dobili nikakvu drugu verziju. Predsjednik NO-a HRT-a Gotovac rekao je da je odbor usvojio ovu verziju. Nismo mi policija da to istražujemo jer ako najodgovorniji ljudi kažu da je tako, nemamo im razloga ne vjerovati - kazao je predsjednik saborskog odbora Branko Vukšić.

Glavni ravnatelj Radman pojasnio je odboru zašto predlaže da samostalno, bez NO-a HRT-a, odlučuje o poslovnim odlukama vrijednim do deset milijuna kuna.

- Povećali smo taj iznos zbog efikasnosti, bržeg poslovanja, da se ne treba za svaku odluku sastajati NO - objasnio je glavni ravnatelj Radman, dodajući da će sve odluke, pa i ugovori biti transparenti i dostupni javnosti.

HDZ-ovi članovi saborskog odbora nisu podržali Statut, ali on je usvojen većinom glasova. A sve je počelo još u prosincu prošle godine kad je NO HRT-a po hitnom postupku usvojio Radmanovu verziju Statuta o HRT-u kako bi se ona do kraja godine našla u Saboru.

Predsjednik NO-a Gotovac nije podržao odluku NO-a te se na toj sjednici, što se vidi iz službenog zapisnika, usprotivio da on pošalje i potpiše dopis o povlačenju Statuta o HRT-u na doradu. Odbio je to učiniti jer je, kako je kazao, glasao protiv tog prijedloga.

- Čini se da se NO želi odmaknuti od onoga što je njihova zadaća, a to je nadzor - kaže zamjenik Krmpotić.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link|
Link|

0 comments: