itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Poreč mjerilo za sukob interesa

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Sukob interesa u nas je više pravilo nego iznimka, a sankcionirati se - barem prema postojećim zakonskim normama - ne može. Simbioza poduzetništva i dužnosništva toliko je uvriježena u praksi da je odavno prerasla velike gradove, pa i do mjere da je u provinciji postala nužan obrazac ponašanja.

Elitni turistički brend Hrvatske - Poreč - postao je, čini se, sinonim za sukob interesa. Barem ako je suditi prema broju u medijima zabilježenih slučajeva u kojima se našao jedan od članova tamošnjeg Poglavarstva. Nakon što su dvojica od trojice gradskih otaca zbog novog zakona o sukobu interesa - na snazi od 6. lipnja prošle godine - napustila Poglavarstvo - Neven Staver izabrao povratak u Plavu lagunu, a Branko Curić svoju tvrtku, s tim što je aktivirao vijećnički mandat te ipak ostao u gradskim strukturama - alfa i omega najvitalnijeg gradskog resora, Edo Kos, nastavio je raditi.

No, i šefovati u vlastitoj tvrtki Arhetip 21. U ovom slučaju manje je važno, ali ne i posve nebitno, da je upravo Kos glavni kadrovik IDS-a i njegova siva eminencija te predsjednik porečkog ogranka najbrojnije istarske stranke. Kos je, podsjetimo, u Poglavarstvu zadužen za prostorno uređenje i komunalni sustav. Pogođen prozivanjem vijećnika, rekao je kako se povukao iz odlučivanja dok ne nađe zamjenu za svoje mjesto u tvrtki. Kos bi trebao u Arhetipu naći zamjenu ne samo za sebe nego i za svoga kompanjona.

Prema podacima iz sudskog registra trgovačkih društava, Kos je jedan od osnivača, a predsjednik uprave je Robert Rabac, osoba od Kosova posebnog povjerenja i kompanjon, ali i predsjednik gradskog Odbora za prostorno planiranje, važan dio Kosova gradskog resora. Nema dvojbe da je za grad važno imati ljude od struke, koji znaju kako grad diše. Konačno, dobrobit Porečana je na prvom mjestu, zar ne?! No, kako to biva kada poslove struke Grad povjeri Kosu i Rabcu, točnije kada ih dobije njihova tvrtka?

Dakako, ne bona fide jer ipak nisu ni njih dvojica baš - toliki samaritanci. Takvih poslova, barem po Kosu nema jer ih, rekao je, neće sklapati. Trenutačno, doznajemo u Gradu, pročelnici prema njegovu naputku prebrojavaju zaposlene po gradskim odjelima jer bi ondje - navodno - moglo biti viška.

Status: Sukob interesa
Lokacija: Poreč
Opseg: Milijunski
Podobnost: IDS
Pravomoćnost: U proceduri

Link

0 comments: