itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Jaki šamari Vladi

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Hrvatska tone sve dublje u recesiju, plan gospodarskog oporavka postoji samo na papiru, rebalans proračuna je potpuni promašaj, a ministar financija treba dati ostavku. To nisu sažete poruke hrvatske oporbe ili medija uvijek željnih senzacija i loših vijesti. To su poruke koje je Vlada dobila s jedne svjetske i dvije domaće adrese.

Najžešća je kritika, ipak, kreatorima proračuna i ekonomske politike stigla s iste adrese gdje se taj proračun piše. U najnovijoj analizi Instituta za javne financije o rebalansima državnog proračuna, autorice Katarina Ott i Dunja Beš, kažu da u uređenim državama zbog rebalansa znaju padati ministri financija, no u Hrvatskoj je to toliko normalno da sam ministar, još dok brani proračun za sljedeću godinu, ujedno najavljuje i njegov rebalans, čime sam u startu kaže da ono što predlaže ne valja.

Autorice podsjećaju da su uvijek najgore izborne godine, i to godine parlamentarnih izbora, kad redovito značajno rastu izdaci za zaposlene i razne naknade jer političari kupuju birače. 'Ministar financija trebao bi biti fiskalno odgovoran i ne popuštati takvim pritiscima', kažu autorice, a ne može li grčevito braniti proračun, 'uvijek mu preostaje mogućnost ostavke'.

Riječ je o onom istom ministru (Ivan Šuker) koji je donedavno svakoga tko bi rekao da će deficit biti veći od 8,6 milijardi kuna proglašavao smiješnim, neozbiljnim, zlonamjernim i neupućenim, da bi potom branio rebalans kojim deficit raste na više od 14 milijardi kuna. Riječ je o onom istom ministru kojemu su sve prognoze pada prihoda bile samo komentari zlobnika, da bi na kraju objavio kako će ti prihodi biti 4 milijarde kuna manji. No, u konačnici je ovdje riječ o Vladi koja, unatoč svim katastrofalnim brojkama, analizama i kritikama, povećava rashode i raskošno podupire važnog koalicijskog partnera samo da bi se održala na vlasti.

Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: