itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Uhićeni carinici, uzimali mito

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Prema posljednjim informacijama, osim 16 carinika, uhićeno je i šest graničnih policajaca s Maclja te prijelaza u Varaždinskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Godinu dana policija i Uskok tajno su pratili, prisluškivali i držali na oku zagorske carinike s Graničnog prijelaza Macelj. U noći na srijedu gotovo stotinjak policajaca i djelatnika Carinske uprave krenuli su u lov na korumpirane kolege. Ujutro su uhitili 16 carinika, šest policajaca i državnog inspektora.
Neke od njih u zoru su probudili i uhitili doma, a nekoliko njih na radnome mjestu, na graničnom prijelazu. Uskok ih sve sumnjiči da su se organizirali i godinama preko granice bez papira propuštali tone robe, hranu, tehniku, tekstil. Sva je ta roba u Hrvatsku ulazila neocarinjena, a za protuuslugu su carinici dobivali tisuće eura mita.
Akcija je trajala godinu dana, a njihovo bezobzirno bogaćenje i desetak. U to su vrijeme sagradili vile, apartmane na moru, vozili se u skupocjenim automobilima.
Mnogi od njih, čije bogatstvo i danas strši u Zagorju, nisu bili obuhvaćeni akcijom jer su ih, baš zbog uzimanja mita bez granica, premjestili na radna mjesta unutar Carinske uprave, gdje nisu imali priliku varati državu.
Istraga još nije okončana, pa se ne zna koliko su mita uzeli u godinu dana i za koliko su novca oštetili državni proračun. No iznosi sigurno nisu mali. Kako doznajemo, kod nekih su carinika u pretresima domova i klijeti našli desetke tisuća eura i kuna u gotovini. Uskok češlja i njihove bankovne račune, a na meti je sva njihova imovina, bez obzira na kojeg člana obitelji glasila. Sumnja se da je Milan G., carinik iz Zaboka vođa “bande”. Ima i najviše imovine. Osim vile u Zaboku, njegova tvrtka na moru gradila je brojne apartmane, čiji je vlasnik. Sumnja se i da je za dozvole za apartmane davao mito inspektorima.
Kod policajaca u pretresima nisu našli novac. Navodno je njih šest tek “zažmirilo” na propuste carinika i to za 50-ak ili 100-injak kuna. U obradi je 60-ak ljudi, prijevoznika i špeditera, no njih zasad nisu uhitili.

Dugogodišnji šef Carine bio je Mladen Barišić, koji je u Uskokovoj akciji pao zbog višemilijunskih malverzacija s Fimi medijom. Robert Matijević, bivši pomoćnik ravnatelja Carine, smijenjen jer je upozoravao na malverzacije, zadovoljan je akcijom, ali kaže da je došla prekasno. Uvjeren je kako sve vodi do Mladena Barišića.

====

Zadivljujuće u kojim sve strukturama države se grabi i krade, a tek sada pred izbore skupljaju bodove i rade nešto. Kasnije će opet po starom.

Ma dajte ljudi, umjesto da se hapse velike ribe i čisćenje počne na vrhu ovo je bacanje prašine u oći javnosti. Pa Kalmeta, Žužul i ostala bagra su pokrala 10 puta više nego ovi sa carine a još slobodnu šeću. Osim toga ovo je osveta dijela HDZ-a "Zagorcima", pa ovakvog kriminala na granici sa Hercegovinom ima svakodnevno samo tamo se braća ne diraju. Ovakva država će implodirat sama u vlastitoj korupciji. Gdje ste pravi branitelji?

šverca se već dvadeset godina. pa što se čekalo do sada???

Vjerojatno je ova "afera" izašla na vidjelo radi skorašnjih izbora. U prilog tome bi bio i postupak koji se vodi protiv Barišića, koji odgovara samo radi nepravilnosti sa FIMI MEDIOM, a ne radi milijardi koje su opljačkali na carinici

Dobro jutro Karamarko. Pa zar ti je toliko trebalo?


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link|