itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Građani ravnodušni dok političari slave

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

37 posto građana misli da ćemo ulaskom u EU živjeti jednako kao i sada, 29 posto njih misli da ćemo živjeti lošije dok 25 posto misli da ćemo živjeti bolje.

Samo sedam posto hrvatskih građana oduševljeno je završetkom pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Najviše je onih koji su vijest o završetku dugogodišnjeg procesa pregovaranja primili ravnodušno - čak 44 posto. 12 posto građana je nezadovoljno, a četiri posto ih je ogorčeno.

S time da treba uzeti u obzir da je broj ravnodušnih zapravo pokazatelj onih koji su skeptični prema EU projektu i njegovom značaju za Hrvatsku u ovom trenutku. Standarde treba preuzeti i nastavit njegovati, ali suverenitet odlučivanja o pitanjima koja su ključna za Hrvatsku ne treba prepustiti Eurobirokraciji u kojoj čemo imati gotovo nikakvu ulogu obzirom na broj stanovnika i ekonomsku snagu Hrvatske.

Najviše negativnih emocija na tu temu imaju Slavonci, Ličani i stanovnici Banovine, muškarci s osnovnom školom, dok pozitivne emocije gaje Dalmatinci, građani od 45 do 60 godina i stanovnici sela.

Da proces pristupa EU treba usporiti na referendumu jasno je i iz slijedečeg podatka.
Samo 17 posto građana smatra da je Vlada većinom zaštitila hrvatske interese u pregovorima o članstvu s EU. Najveći broj ispitanika, njih 38 posto, smatra kako je Vlada manjim dijelom zaštitila nacionalne interese, dok ih 29 posto misli kako ih nismo nimalo zaštitili.

EU je pokazala izuzetnu vještinu u otezanju pridruživanja Republike Hrvatske kroz protekla desetljeća, ponekad dobronamjerno, ponekad zlonamjerno a večinom u vlastitom ekonomskom i političkom interesu. Vrijeme je da se Hrvatska vlast uozbilji i odgodi ratifikaciju sporazuma do trenutka kada mu bude dana potrebna podrška javnosti. Ovakvih presedana je bilo u formiranju EU i nema razloga da nas itko plaši ili požuruje fiktivnim rokovima ili paušalnim ocjenama neozbiljnosti.

Hrvatska je kroz povijest platila veliku cijenu svoje samostalnosti, oni koji srljaju u nove asocijacije bez čistih računa niti poznaju niti razumiju Hrvatsku ili Europsku povijest. Za prošlu vlast možemo reći da je radila tek s korupcijom kao motivom. Za ovu novu tek ćemo vidjeti koji motiv i kakav pristup prema EU će isplivati na površinu.

Status: EUforija
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Pseudo-intelektualna elita
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: Na račun građana

Link| 

0 comments: