itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Rasprava o GUP-u tijekom praznika

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Javnu raspravu o vrlo bitnom gradskom dokumentu – Generalnom urbanističkom planu (GUP) – gradska je uprava raspisala u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika.


Iako je GUP dokument čije se donošenje odgađa još od početka 2010. godine, svi oni koji se protive nekoj gradnji ili žele saznati što je s njihovim zahtjevom moraju doći do Gradskog poglavarstva od 20.prosinca do 3. siječnja i dati prijedlog ili žalbu na planiranu odluku. Javno izlaganje GUP-a je 27. prosinca u 17 sati na Tribini Grada Zagreba. Iz Gradske uprave kazali su da praznički dani nisu zapreka, već prednost, pa su pozvali Zagrepčane da u tom periodu iskoriste slobodne dane i dođu pogledati plan. Odluku da se javna rasprava o GUP-u provede baš tada pravdaju i željom gradonačelnika da o njemu odlučuje sadašnji saziv Gradske skupštine jer bi se u protivnom na njegovo donošenje čekalo najvjerojatnije do sljedeće jeseni. Iako sam prijedlog izmjena GUP-a ne nudi novosti, zanimljiv je zato što će se mnogi projekti koji će se njime odobriti konačno moći i graditi. Zanimljivo je da će u GUP biti unešeni i sporni ‘ispravci’ kojima se navodno privilegiranima omogućavala veća izgrađenost od dopuštene, kao i gradnja u zelenim zonama, a koji su i bili kamen spoticanja gradonačelnika i Skupštine. Riječ je o 40-ak dozvola među kojima je i ona za izgradnju vile Zlatka Canjuge na Tuškancu. On je navodno tako dobio dozvolu da svoj objekt proširi na zaštićenu šumu.

Od ostalog kriminala može se istaknuti i kako je Grad odbio prihvatiti i prijedloge svojih ureda poput onoga Sektora za promet i ceste kojim se odbacuje prijedlog da se ucrta trasa sjeverne obilaznice za što je potrebno izraditi studije okoliša i buke. U prijedlogu se umjesto godinama najavljivane remize u Blatu, ZET-u predlaže njena izgradnja na Jankomiru, a obećano je i da se neće graditi podzemna garaža ispod HNK ni u užem centru grada osim one u Klaićevoj.

====

"Bandiću, čeka te Remetinec" poruka je na transparentu koja je dočekala pročelnike i izvođače radova , ali ne i gradonačelnika jer se nije pojavio. Prosvjedujemo zbog korupcije. Umjesto ovoga mogli su se sagraditi vrtići, škole.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: